Vlaams volksvertegenwoordiger Ward Kennes bracht onlangs met de commissies Erfgoed en Toerisme van het Vlaams Parlement een bezoek aan de Westhoek. De parlementsleden bezochten er in het kader van de herdenking ‘100 jaar Groote Oorlog’ o.m. het In Flanders Fields Museum, het Memorial Museum Passchendaele, en de begraafplaats Lijssenthoek.

Ward kennes: “De belangstelling voor het erfgoed uit de Groote Oorlog gaat stilaan naar een hoogtepunt. Ook Erfgoed dat tot nu toe amper bekend was moet de waardering krijgen die het verdient. De interesse mag niet beperkt blijven tot de Westhoek. Ook in de Kempen is er veel dat ons nog met de Groote Oorlog verbindt, zoals de Turnhoutstellung.”

Op een recente schriftelijke vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Ward Kennes antwoordde Minister Bourgeois daarover het volgende:

Om een volledig beeld te krijgen van de historische linie- de oorspronkelijke samenstelling en resterende delen- van de bunkers van de Antwerpen-Turnhoutstelling langs het kanaal Dessel-Schoten dient er eerst nog een uitgebreid vooronderzoek en een volledige inventarisatie te gebeuren. Pas daarna kan worden overgegaan tot eventuele selectie en bescherming. Voor de verdedigingslinie in de omgeving van het Mastenbos in Kapellen, het Wolvenbos, en Stabroek bereidt het Agentschap Onroerend Erfgoed wel al een concreet ankerplaatsdossier voor, omdat ze vrij volledig bewaard is.